Yhteiseloa Yale Doormanin kanssa on nyt takana useampi kuukausi. Älylukko tuntuu kiinnostavan kaikkia. Se herättää myös kysymyksiä. Yleensä kysymykset ovat ne samat, joten ajattelin kerätä niihin vastaukset yhteen paikkaan.

Miksi valitsin juuri Yale Doormanin?

Halusin lukon joka ei käytä perinteistä avainta, vaan etäluettavaa lätkää. Halusin lukkoon myös numeronäppäimistön, joka mahdollistaa sisäänpääsyn PIN-koodilla. Lisäksi halusin kattavat etämahdollisuudet kännykällä.

Yale on Abloyn omistama ja Doorman on tehty pohjoismaisille markkinoille. Lukon toimintalämpötilaksi luvataan -25-+70°C.

En tähän hätään löytänyt paremman oloista laitetta.

Toimiiko se sähköllä? Mitä kun sähkö loppuu?

Lukko toimii paristoilla (4kpl AA), jotka ovat lukon sisäpuolella olevassa osassa.

IMG_3968

Paristojen luvataan kestävän 12kk. Mikäli lukko on kytketty Verisureen tai Yalen Smart Hubiin (=etätoiminnot käytössä), kesto putoaa 7 kuukauteen.

Lukko ilmoittaa kun paristot on aika vaihtaa. Tämän merkiksi syttyy lukkoon ovea avattaessa punainen valo. Sitä ei voi olla huomaamatta. Mikäli jostain syystä paristot pääsevät kuitenkin loppumaan, ei lukko enää aukea. Varokeinona lukon pohjassa on navat, joihin voi kytkeä 9V pariston. Näin oven saa jälleen auki kulkutunnisteella.

yale-doorman_battery

Meillä patterien loppuminen ei ahdista. Sivuovesta pääsee perinteisellä avaimella sisään.

Sopiiko koiraperheelle?

Yale Doormanin sisäpuolen kahva on varsin kevyt. Oletuksena ovi aukeaa aina kahvasta vääntämällä. Tämä mietityttää (syystäkin) koiranomistajia.

Lukon asennuksessa voi jättää oven kätisyyden määrittävän ruuvin asentamatta. Tällöin ovi ei aukea pelkästään kahvaa vääntämällä, vaan lukko pitää avata aina ensin vääntönupista. Vinkki löytyi From Heku with Love -blogin kommenteista.

Meillä on suuria koiria ja haluan itse kokeilla sisäpuolelta että ovi on lukossa. Tästä syystä asentaessani lukkoa jätin kätisyyden vaihdon sisäpuolisen ruuvin pois. Tällöin ovi ei aukea sisältäkään kahvasta jos ovi on lukittuna. Koirat käy välillä koluuttamassa kahvaa. Mutta eivät enää saa ovea auki.

Huom! Abloy ei tätä kikkaa valmistajana tue eikä suosittele. Abloy ei myöskään salli  valtuutettujen asentajien asennusta näin tehdä.

Syy on yksinkertainen. Kyseisen ruuvin poisjättämällä lukon toiminta on täysin sähköjen varassa. Esimerkiksi tulipalotilanteessa tai lukkoon iskevän sähköisen vian sattuessa voi jäädä lukituksi sisäpuolelle.

Edit: Doormanin uusi versio korjaa tämän ongelman. OVea ei saa enää auki pelkästään kahvaa vääntämällä, vaan samalla pitää painaa kahvan päässä olevaa painiketta.

Entä tietoturva?

Myönnän että suhtautumiseni älylukon tietoturvaan on kevyt. Toisessa ulko-ovessamme on ikivanha Abloyn lukkopesä. Siitä pääsee osaava kaveri sisään varsin nopeasti. Puhumattakaan terassin ovesta, jossa on miehen mentävä ikkuna.

En siis pidä Yale Doormania asuntomme heikkoimpana lenkkinä.

Mutta vastataan silti, kun sitä aina kysytään.

Lukko ilman etäyhteyksiä

Mikäli käytössä on lukko, joka ei ole yhteydessä Yalen tai Verisuren tukiasemaan, pidän järjestelmää varsin turvallisena.

  1. Kulkutunnisteita ei voi kopioida yleisesti saatavilla olevilla kopiointilaitteilla (ne voi  takuulla kopioida jollain, mutta ei sillä 5e Aliexpressin koneella)
  2. Kulkutunnisteelle kirjoitetaan jokaisen lukukerran yhteydessä muuttuva koodi. Vaikka joku onnistuisi kopioimaan kulkutunnisteesi, toimii kopio ainoastaan mikäli alkuperäistä kulkutunnistetta ei ole käytetty kertaakaan kopioinnin jälkeen.
  3. Tunnisteen lukuetäisyys on pieni. Kopiointia varten täytyy päästä aivan iholle tai saada kulkutunniste hetkeksi haltuun.

Väitän että lukon avaavan PIN-koodin ajautuminen vääriin käsiin on huomattavasti suurempi riski kuin kulkutunnisteen kopiointi. Tämän vuoksi emme ole antaneet lapsillemme PIN-koodeja.

Lukko etäyhteyksien kanssa

Mikäli lukko on liitetty Verisuren tai Yalen tukiasemaan, on tilanne toinen. Radioliikenne lukon ja tukiaseman välillä on luonnollisesti salattua. Tukiasemaa ei myöskään pysty kytkemään kodin langattomaan verkkoon, vaan se kytketään reitittimeen kaapelilla.

Lukon avaaminen hakkeroimalla tarkoittaa useissa skenarioissa sitä että juuri minut on valittu murron kohteeksi. Joku esimerkiksi kuuntelee ja tallentaa asuntomme välittömässä läheisyydessä lukon ja tukiaseman välistä radioliikennettä, purkaa sen salauksen ja hyödyntää löytämiään tietoja.

Vaikea kuvitella että näin tapahtuisi. On täällä parempiakin murtokohteita. Enkä tiedä onnistuuko tuo edes.

Tai sitten avaan oven kännykälläni käyttämällä julkista wlan-verkkoa. Joku jälleen kuuntelee tuota liikennettä ja onnistuu jotenkin kierosti hyödyntämään saamiaan tietoja.

En tiedä pystyykö lukkoa (tällä hetkellä) edes hakkeroiman auki. Ainakaan normaalille murtovarkaalle kohtuullisella vaivalla.

Mikäli tämä puoli huolettaa niin et liitä lukkoa tukiasemaan. Helppoa.

Ja edelleen… Perus murtovarkaalle löytyy paljon helpoampia tapoja tulla meille sisään kuin älylukon hakkerointi.

Asun taloyhtiössä. Saanko vaihtaa oman lukkoni?

Ulko-ovi ja sen lukko kuuluvat yleensä taloyhtiön vastuulle. Et siis voi rivitaloasunnossa omin päin lukkoa vaihtaa. Riippuu täysin yhtiöstä miten tämän  saa järjestettyä. Meidän yhtiössä onnistui osakkaan ja yhtiön välisellä sopimuksella.

Voiko lukon kytkeä muuhun kotiautomaatioon?

Yale Doorman on suljettu systeemi. Kun kyseessä on ulko-oven lukko, niin ymmärrän lähestymisen.

Näppärimmät ovat kuitenkin löytäneet muissa maissa myytävän Yalen Z-Wave modulin, jolla jonkun toisen Yalen lukkomallin saa liitettyä vaikka mihin.

Näyttökuva 2018-9-29 kello 10.36.25.png

Moduuli näyttää aivan samalta kuin Yale Doormanin moduli. Toimiiko Z-Wave moduli sitten Yale Doormanin kanssa? Kysyin Abloylta. Ei toimi. Pärjätään siis toistaiseksi ilman.

Olenko ollut tyytyväinen?

Olen. Ulos lähteminen kokonaan ilman avaimia on todella vapauttavaa.

Kuvat
https://www.gigantti.fi/cms/yale-doorman/yale-doorman-alylukko-on-turvallinen-lukitusratkaisu/
https://www.safe4.com/concept/yaledoorman/
https://www.amazon.co.uk/Yale-Smart-Door-Z-Wave-Module/dp/B07965NDRN/