Mitä tehdään kun kaikkien huoneiden valot on vaihdettu älyvaloihin? Laajennetaan projekti ulkotiloihin. Kuin tilauksesta Philips toi myyntiin ulkokäyttöön tarkoitetut Hue-valaisimet.

Pihassamme oli alunperin yksi käpyvalaisin. Eikä sitä koskaan käytetty. Samasta syystä kuin ei koskaan käytetty olohuoneen pöytävalaisimiakaan (ennen kuin niihin vaihdettiin Hue-lamput). Jotenkin niiden manuaalinen sytyttäminen ja sammuttaminen on liian työlästä. Ehkä olenpoikkeuksellisen laiska. Mutta meillä on eletty pimeän takapihan kanssa vuosia.

On aika tehdä asialle jotain.

Käpyvalaisimen päivitys

Aloitetaan käpyvalaisimesta. Asennan hillopurkin käpyvalaisimen sisään, jolloin lamppu on säältä suojassa. Vaihdan perinteisen lampun sisälle E27 kantaisen Hue-lampun. Lamppua ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön, saa nähdä kauanko se ulkona kestää.

Edit 6.7.2020: Valo kesti ulkona 1v 8kk.

IMG_3644

Mutta ei yksi käpyvalaisin riitä isolle rivitalopihalle.

Hue:n valikoimasta löytyy onneksi ulkovalaisimia. Mikä parasta, löytyy sekä kiinteästi verkkovirtaan (sähkömiehen) asennettavia, että sellaisia joissa on erillinen muuntaja. Jälkimmäisistä lähtee sääsuojattu 24V johto lampuille. Vähän kuin joulukuusen valot. Kaiken voi asentaa itse, eikä piuhoja tarvitse kaivaa maahan.

Hankinkin tällaiset itse asennettavat Lily sekä Calla valaisimet.

Uusien valojen asennus

Callan voi kiinnittää pohjastaan ruuveilla esimerkiksi terassiin. Tai suoraan maahan käyttäen mukana tulevaa maapiikkiä.

IMG_3374

Päädyin maakiinnitykseen.

IMG_3970

Myös Lilyt voi asentaa maahan maapiikeillä, jolloin niillä voi valaista alhaalta päin vaikka pensaita. Päädyin kuitenkin kiinnittämään ne (3 kpl) pihaa reunustavaan aitaan. Valot osoittavat suoraan maahan. Näin saa pihalle mukavaa epäsuoraa valoa.

IMG_3973

Kaikki neljä valaisinta on kytketty yhteen muuntajaan, joka on säältä suojassa kylmässä varastossa. Suurin työ oli vetää lampuista johdot kutakuinkin siistisi muuntajalle.

Käyttö

Käyttö sujuu samalla tavalla muiden Hue-valojen kanssa. Uudet valot liitetään järjestelmään (Hue-sovelluksesta Add light), tehdään niitä varten oma huone (Add room) ja aletaan säätämään.

IMG_C64046F82D82-1.jpeg

Meillä pihavalot ovat täysin automaattisia. Niille on luotu oma rutiini (routine), joka käynnistää ne kun aurinko laskee. Ei kuitenkaan heti täyteen kirkkauteen, vaan 30 minuutissa hiljalleen kirkastuen. Todella kivat.

IMG_FE10438CE625-1.jpeg

Mistä valot tietävät milloin aurinko laskee? Olen kertonut Hue-tukiasemalle sen sijainnin, jolloin se osaa hakea auringon nousu- ja laskuajat netistä.

Terassin kulmassa sijaitseva Calla-valaisin on valotehtoltaan kirkkaampi kuin pihan muut valot. Mielestäni häiritsevää. Teinkin pihavaloille oman asetuksen (scene) iltavalaistusta varten. Siinä valot ovat 100% kirkkaudella, paitsi Calla joka on 95% kirkkaudella. Näin pihavalot ovat kirkkauden suhteen tasapainossa keskenään.

IMG_6996B7282F66-1.jpeg

Toinen luomani rutiini sammuttaa pihavalot kello 23.00. Eikä tietenkään vain napsauta niitä pois päältä, vaan valot himmenevät 100% kirkkaudesta täysin pimeäksi 5 minuutissa.

IMG_2C9B75B75D08-1.jpeg

Aamujen pimetessä olen miettinyt jos pihavalot käynnistäisi automaattisesti myös aamuksi.

Jos menemme nukkumaan ennen kello yhtätoista, sammuvat pihavalot samalla kun sammutan puhelimestani asunnon valot.

IMG_0E2F556A2A9C-1

Värivalot

Lienee mielikuvituksen puutetta, mutten ole keksinyt käyttöä ulkovalojen(kaan) eri väreille. On kätevää että valkoisen sävyn voi säätää juuri haluamakseen (ja kaikki pihan valot ovat keskenään tarkalleen saman sävyiset). Mutta nämä kaikki muut värit…

IMG_3661

Rapujuhlissa ne toimisivat kyllä hienosti. Valot saa halutessaan vaihtamaan värejä myös automaattisesti.

Ehkä yllätän naapurit jouluna ja käytän näitä välkkyvinä jouluvaloina.

Säänkestävyys

Huen ulkovaloille luvataan käyttölämpötila-alueeksi -20…+40. Kaikki osat ovat suojaukseltaan IP65 tasoa (vesisuihkulta suojattu, soveltuu ulkokäyttöön myös lähellä maanpintaa).

En ole aitaan kiinnitetyistä valaisimista huolissani. Mutta odotan innolla miten terassin kulmalla seisova Calla-valaisin selviää talvesta. Se kun tulee armotta hautautumaan lumeen.

Hinnat

3 kappaleen setti Hue Lily valaisimia maksaa 299e (lisävalaisimet 89e/kpl). Calla muuntajalla maksaa 139e (lisävalaisimet 99e/kpl).

Kuulostaa äkkiseltään kalliilta. Toisaalta perus ulkovalaisin maksaa 40-100e ja siihen sisään älyvalaisin 20-50e. Aika samassa hintaluokassa mennään.

PS. Huella on myös Led-nauhaa, joka soveltuu ulkokäyttöön.

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Philipsiltä Hue-tuotteita. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.