Ulko-ovemme lukko tuli tiensä päähän ja oli aika hankkia uusi. Lyhyen googlettamisen jälkeen selvisi, että perinteisen lukon sijaan voin hankkia vanhan tilalle modernin älylukon. Yale Doorman vaikutti parhaalta ja tilasin tietenkin sellaisen.

Mitä lisäarvoa älylukko tuo verrattuna perinteiseen lukkoon?

Vaikka mitä. Etenkin lapsiperheessä tämä on aivan ehdoton ja povaan näiden suosion räjähtävän käsiin.

Hyvästi perinteiset avaimet

Yale Doormanissa perinteiset avaimet on korvattu RFID -tunnisteilla.

IMG_3194

Vilauttamalla tunnistetta lukolle se aukeaa. Vanhan lukon kanssa lapset eivät saaneet ovea aina auki avaimella. Ei enää tällaisia ongelmia.

Kulkutunnisteiden lisäksi lukkoon voi rekisteröidä kymmenen kuusinumeroista koodia, joilla lukko aukeaa. Koodilla avaaminen on kätevää jos/kun

 • unohdat avaimesi sisälle
 • haluat käydä vaikka lenkillä, eikä shortseissa ole taskua avaimille
 • lapsesi unohtaa tunnisteen kotiin. Voit tekstata hänelle koodin, jolla pääsee sisälle.
 • et vain tykkää kanniskella avaimia

Jos avaintunniste sattuu häviämään, voit poistaa sen saman tien järjestelmästä. Ei huolta että joku pääsee sitä käyttäen sisään.

Avaintunnisteeseen voi halutessaan liittää PIN-koodin. Tällöin avaintunnisteen näyttäminen ei avaa lukkoa, vaan käyttäjän tulee syöttää myös tunnisteen PIN-koodi. Meidän perheelle turhan turvallista (lue hankalaa).

Vieraat sisään väliaikaisella PIN-koodilla

Yale Doormanilla voi helposti luoda 24 tuntia voimassa olevan PIN-koodin, jolla lukon saa auki. Tälle olisi vuosien varrella ollut paljonkin käyttöä.

 • Tuttu sähkömies tai siivoaja tulee aamulla ja ainoa tehtäväsi on päästää hänet sisään.
 • Vanhemmat / muut sukulaiset tulevat kylään kun olet vielä töissä.
 • Sukulaiset / kaverit majoittuvat meillä kun olemme itse muualla.
 • Sukulaiset / kaverit tulevat lennon jälkeen yöksi, mutta saapuvat niin myöhään että olemme jo nukkumassa.

Kaikissa näissä tilanteissa olisimme säästyneet vaivalta, jos olisimme vain voineet tekstata tulijalle väliaikaisen PIN-koodin lukkoon.

Turvatila unissakävelijöiden varalle

Yale Doorman avautuu sisäpuolelta kahvaa vääntämällä. Ulos on varsin helppo päästä. Tämä ei aina ole hyvä asia. Perheemme lapset ovat siinä iässä että he kävelevät unissaan. Ja unissakävelijät pyrkivät ajoittain ulos, jolloin kävely voi muuttua vaaralliseksi.

Onneksi Yale Doormanissa on turvatila, joka aktivoidaan kääntämällä sisäpuolen vääntönuppia muutaman sekunnin ajan. Turvatilan ollessa päällä lukon avaaminen aiheuttaa 5 sekunnin hälytyksen. Tämä herättää vanhemmat.

Lukon liittäminen verkkoon

Yale Doorman on sellaisenaan erittäin mainio ja monipuolinen. Mutta se paranee entisestään, kun sen liittää verkkoon. Tähän on (ainakin) kolme reittiä.

 • Jos sinulla on Verisuren kuukausiveloitteinen hälytysjärjestelmä, ostat lukkoon asennettavan modulin (49€). Näin saat lukon osaksi Verisuren järjestelmää.
 • Jos et ole vielä Verisuren asiakas, mutta aiot tulevaisuudessa olla, ostat Verisuren älylukkopaketin (99€). Tämä on myös halvin tapa päästä kiinni pelkkiin etäominaisuuksiin. Jos et aio koskaan liittää järjestelmään mitään muita laitteita, on tämä valintasi. Mutta usko pois, haluat liittää tulevaisuudessa järjestelmään muitakin laitteita.
 • Jos haluat laajentaa järjestelmää jatkossa kuukausimaksuttomilla lisäominaisuuksilla (esim murtohälyttimillä), on valintasi Yalen oma Smart Hub + lukkomoduli (179€).

Sain Abloylta (Yalen omistaja) testattavaksi Yalen Smart Hubin, joten omat kokemukseni ovat siitä.

Lukon sisään tulevan modulin voi asentaa mainiosti itse ja se näyttää tältä.

IMG_3603

Moduli kommunikoi Yalen Smart Hub:in kanssa. Hubi kytketään ethernet-kaapelilla reitittimeen. Hubi on paristovarmennettu ja varsin siistin näköinen.

IMG_3470

Hallinta älypuhelimella

Smart Hubin käyttöönoton ja lukon Hubiin liittämisen jälkeen kaikki hallinta tehdään mobiilisovelluksella.

 

 • Avaintunnisteiden lisääminen / poistaminen. Tunnisteet voi nimetä käyttäjän mukaan. Ne voi määritellä toimimaan ainoastaan tiettyinä viikonpäivinä tai tiettyyn kellonaikaan. Sekä tietenkin poistaa väliaikaisesti käytöstä.
 • Käyttäjäkoodien lisääminen / poistaminen. Koodit voi nimetä käyttäjän mukaan. Ne voi määritellä toimimaan ainoastaan tiettyinä viikonpäivinä tai tiettyyn kellonaikaan. Sekä tietenkin poistaa väliaikaisesti käytöstä.
 • Lukon asetukset. Lukon voi nimetä (järjestelmässä voi olla useita lukkoja). Lukon puheopastuksen kielen ja äänenvoimakkuuden voi valita. Samoin onko automaattilukitus käytössä (lukko menee automaattisesti lukkoon muutama sekunti oven sulkemisen jälkeen).
 • Hallintatunnusten hallinta. Eli ketkä käyttäjät voivat hallita lukkoa mobiilisovelluksella.

Kun lukko on liitetty Smart Hubiin, ei 24h väliaikaisia PIN-koodeja voi enää luoda. Tämä ei ole ongelma, koska uusia käyttäjäkoodeja on helppo tehdä puhelimella. Eikä niitä tehdäkseen tarvitse olla kotona.

Meillä kaikilla perheenjäsenillä on omat avaintunnisteet. Aikuisilla on käytössään myös omat 6 numeroiset koodit, jolla oven saa auki. Vieraita varten on yksi avaintunniste, jota säilytetään kotona. Vieraat pääsevät hakemaan avaimen 6 numeroisella koodilla.

Yale Home -sovellus on käytössään ainoastaan perheen aikuisilla.

Käyttölokit ja lukon tila

Mobiilisovelluksesta näkee viimeisen 30 päivän käyttöhistorian. Milloin ovi on avattu (ja kuka on avannut). Tämä on kätevää muutamassakin tilanteessa.

 • Näet milloin lapset ovat tulleet kotiin (ovatko ylipäätään tulleet)
 • Mikäli kotona käy siivoaja joka veloittaa tuntiperusteisesti, näet lokeista milloin hän on saapunut ja lähtenyt

Sovelluksesta näkee myös onko lukko lukittuna vai ei. Meillä on automaattilukitus päällä ja mikäli lukon tila on ”avoinna”, tarkoittaa se ettei viimeinen lähtijä ole sulkenut ulko-ovea kunnolla.

Lukon avaaminen etänä

Lukon voi tarvittaessa avata etänä kännykällä. Esimerkiksi ovella odottaville vieraille tai avaimen hävittäneelle lapselle.

Kustannukset

Yale Doorman maksaa 345€ (+ asennus mikäli et halua asentaa itse). Uudiskohteessa en pitkään miettisi. Ja jos minun tapaani lukon uusiminen on edessä, niin hintaero perinteiseen lukon uusintaan ei ole hirveä.

Mikäli haluat mukaan etähallintaherkut, tulee hintaa lisää 49 – 179€.

Yhteenveto

Eniten lukossa harmittaa se etten hankkinut sitä aiemmin. Turhan monta vuotta tapeltiin huonosti toimivan vanhan lukon ja avaimien kanssa.

Avaintunnisteissa voisi olla valinnanvaraa. Amazonista löytyy luottokorttitunniste sekä kännykän takakanteen liimattava tunnistetarra.

Näyttökuva 2018-7-14 kello 15.22.29

Vastaava valikoima olisi tervetullut Suomeenkin. Onneksi pisaran muotoinen lätkä on tulossa Suomen valikoimaan syksyllä!

Toimintojen/tilojen ajastukset olisivat myös hyödyllisiä. Esimerkiksi

 • Automaattisen lukituksen ajastus. Kesäviikonloppuina kun lapset ramppaavat koko ajan sisään ja ulos, olisi kätevää kytkeä automaattinen lukitus pois päältä. Käytännössä ovi ei siis olisi lukossa. Minulta kuitenkin unohtuisi laittaa automaattilukitus takaisin päälle, joten olisi näppärää jos sen voisi ajastaa takaisin päälle esim illalla klo 21.00.
 • Turvatilan ajastus. Luulen ettei turvatilaa muista joka ilta laittaa päälle. Sekin voisi hyvin olla ajastettu toiminto. Vaikka joka päivä klo 23-07.
 • Käyttökoodin voimassaolon ajastus. Oven avaavat käyttökoodit voi ajastaa olemaan voimassa tiettyinä viikonpäivinä ja/tai tiettyyn kellonaikaan. Kaipaisin myös mahdollisuutta määritellä koodin olevan voimassa vain tiettyyn päivään saakka. Näin ei tarvisi käsin poistaa väliaikaiseksi tarkoittamiaan koodeja.

Mobiilisovellus voisi joiltain osin olla selkeämpi. Sovelluksessa on lukon lisäksi mukana kaikki hälytinjärjestelmään liittyvät toiminnot.

Josta päästäänkin seuraavaan aiheeseen. Nyt kun minulla on Yale Doorman + Yale Smart Hub hankittuna, voin liittää hubiin erilaisia sensoreita ja lisälaitteita. Ovi/ikkunatunnistimia, liiketunnistimia, IP-kameroita jne. Niistä lisää myöhemmin.

 

Kuva: https://www.yale.fi/fi/yale/etusivu/tuotteet/alylukot/yale-doorman/

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Abloylta Yale Smart Hubin sekä lukkomodulin. Yale Doorman -lukko on hankittu omilla rahoilla ja ostopäätös on tehty ennen Abloyn sponsorointia.